2020-03-06
Slow Food Weekend - warsztaty "Dzika Kuchnia"
Marzy Wam się weekend w duchu slow life? To idealna propozycja dla Was! Follow me we współpracy z Dworkiem Tradycja zaprasza na warsztaty kulinarne „Dzika Kuchnia”, które poprowadzi Pani Grażyna Zaremba-Szuba.
Dworek Tradycja – to piękne miejsce położone nieco na uboczu, w niewielkiej wsi otoczonej polami i lasami, 90 kilometrów na wschód od Szczecina. Ponad 300-letnia historia domu i jego rozliczne tajemnice oraz atrakcje sprawiają, że pobyt tu jest wyjątkowym przeżyciem. Dworek pamięta bezmiar burzliwych, pięknych i dziwnych historii.
Grażyna Zaremba-Szuba jest autorką książki kucharskiej o tradycjach Pomorza Zachodniego oraz książki "Pomorskie bajdurki z przepisami kulinarnymi". Dworek Tradycja, który prowadzi, posiada Certyfikat Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Pani Grażyna zdobyła również 1. miejsce w konkursie Polskiej Organizacji Turystycznej „Na wsi najlepiej 12 dobrych praktyk w turystyce wiejskiej” w 2019 roku. Organizuje festiwal Spiskowcy Rozkoszy. Wciąż uczy swoich gości nowych smaków i się nimi dzieli. Nie ma na świecie nic lepszego niż jeść i rozmawiać. To dewiza Pani Grażyny.
W nastroju wiosennym podczas warsztatów powędrujemy w stronę lata. Będziemy przyglądać się przyrodzie, znajdziemy dziko rosnące rośliny. Będziemy kisić łopian, smażyć i gotować, a nad strumieniem św. Nepomucena posilimy się darami z lasu. Pani Grażyna zdradzi Wam przepis na wykonanie domowych herbatek z suszonych kwiatów i liści brzozy.
Przyroda jest hojna, więc spróbujmy czerpać z niej siłę dla dobrego życia.
Dzień I:
- Wyjazd ze Szczecina ok. 15:30, przejazd do Bełcznej.
- Zakwaterowanie, obiadokolacja
- Wspólne rozmowy o Dzikiej Kuchni, kulinarnych tradycjach Pomorza Zachodniego i gotowaniu w duchu slow life.
Dzień II:
- Śniadanie
- Wspólny spacer po okolicznych polach i lasach w poszukiwaniu dzikich plonów
- Warsztaty kulinarne z Grażyną Zaremba-Szubą – gospodynią Dworku Tradycja, miłośniczką zdrowej, zrównoważonej kuchni, autorką „Pomorskiej książki kucharskiej” oraz "Pomorskich bajdurek z przepisami kulinarnymi"
- Obiadokolacja
Dzień III:
- Śniadanie
- Po śniadaniu wyjazd w drogę powrotną do Szczecina. Zakończenie wyjazdu w godzinach przedpołudniowych.
Cena: 799 zł
Cena zawiera:
- Transport flotą Follow me!
- Zakwaterowanie na 2 noce w pokojach 2-osobowych
- Wyżywienie: 2 śniadania, 2 obiadokolacje
- Udział w warsztatach Dzikiej Kuchni
- Ubezpieczenie Signal Iduna Następstwa Nieszczęśliwych Wypadków na terenie RP, STANDARD PLUS, NWI 2000 PLN, NWS 2000 PLN